Haber

Uluslararası Ortadoğu Konferansı: İsrail iki devletli çözüm istemiyor

İSTANBUL – Emek Partisi’nin düzenlendiği Uluslararası Ortadoğu Konferansı tamamlandı. Konferansın ikinci gününün ikinci oturumunda “Ortadoğu’da barışın olanakları ve koşulları” başlığında Moshe Zuckermann’ın video mesajı izletildi. Ardından Doktora öğrencisi ve Anti Siyonist Udi Raz, Stop The War Koalisyonu’ndan Lindsey German ve DEM Parti Milletvekili Cengiz Çiçek ile Emek Partisi Milletvekili İskender Bayhan konuşma gerçekleştirdi.

‘İSRAİL’İN EN SAĞCI, EN FAŞİST KOALİSYONU’

Prof. Dr. Moshe Zuckermann’ın konuşması şöyle:

“Ocak 2023’ten bu yana, tüm İsrail parlamento tarihinin en sağcı, hatta faşist denebilecek bir koalisyonu var. Bu koalisyon, sağcı Likud Partisinin yanı sıra, inanmayacaksınız ama siyonizm karşıtı ya da siyonist olmayan iki dindar ortodoks partiden ve çoğunlukla doğulu ortodoks Yahudilerin oy verdiği üçüncü bir ortodoks partiden oluşuyor. Bugünkü konumuz açısından önemli iki parti var: Itamar Ben Gvir ve Bezalel Smotrich liderliğinde iki dinci parti, bunlara Mesihçi dinci partiler de diyebiliriz. Birçok açıdan ırkçı ve faşizan, demokratik yollarla seçilmiş olsalar da antidemokratikler.”

İSRAİLLİ POLİTİKACILAR, ORDU VE GİZLİ SERVİS BAŞARISIZ OLDU: “7 Ekim’den önce, 2020 başında bir darbeye dayanan sözde hukuk reformu ile yönetimi ele geçirmek ve Netanyahu’yu diktatör olarak getirmek istediler, adalet sistemini ellerinden geldiğince zayıflattılar. Bunun bir nedeni, sağcı politikalarını adalet sisteminin sınırlandırmasını istememeleriydi. Diğeriyse Netanyahu’nun kendisi de yolsuzluk nedeniyle yargılanıyor ve bundan kaçmaya çalışıyor. Onun bu koalisyonda böylesi bir kişisel çıkarı vardı, İsrail parlamentosunda hakimiyeti sağlamak, iktidar partisinin ve koalisyonunun başında olabilmek için. Ekim’de ne olduğunu biliyorsunuz. İtiraf etmeliyim ki Hamas’ın bunun sonuçlarını hesaba katmadan İsrail’e saldırabileceğini nasıl düşündüğünü hala anlamış değilim. Ardından başlayan korkunç savaş Gazze’nin yıkımına ve İsrail’in vahşi tepkisi otuz dört bin Filistinlinin ölümüne neden oldu. Bu şiddetli tepki İsrail’in 7 Ekim’de gafil avlanmasından kaynaklandı. Aslında İsrailli politikacılar, ordu ve gizli servis tamamen başarısız oldu. Bu, İsrail tarihinde yaşadığımız en büyük fiyasko ve felaketti. Bundan sorumlu olan koalisyon, ordu ve gizli servisin bu savaştan sağ çıkamayacakları ilk andan itibaren belliydi. Bu yüzden bazıları savaşı mümkün olduğunca sürdürmeye çalıştı çünkü sorumluluk üstlenmeyeceklerdi. Bu durum özellikle Netanyahu ve bakanları için geçerli.”

HAMAS’IN AMACI KOALİSYONU ZAYIFLATMAKTI: “Netanyahu’nun son 10-15 yıldır yapmaya çalıştığı şey, işgali ve Filistin meselesini sadece İsrail sahnesinden, siyasi sahneden değil, dünya sahnesinden, dünya siyasetinin gündeminden de silmeye çalışmaktı. Bunun için de bugünlerde İsrail’de kimsenin anlayamadığı birtakım taktikler uygulamaya başladı. Aslında şöyle düşünüyordu: Ona göre FKÖ Hamas’tan daha tehlikeliydi çünkü Hamas İsrail’le barış yapmak istemiyordu, İsrail de Hamas’la barış yapmak istemiyordu. Ama FKÖ İsrail’e karşı daha ılımlıydı. Nitekim Oslo sürecine bakarsak, FKÖ Arafat ile birlikte İsrail’i tanımak üzereydi. Aslında İsrail’i tanıdılar. Ve tabii ki İshak Rabin’in öldürülmesiyle sona eren bir barış süreci vardı. Netanyahu FKÖ’yü zayıflatmaya çalıştı, iki aşamalı çözüm gerçekleşmesin diye. Bunun için de Hamas’ı destekledi. Katar’a ve Katar’ın parasına yaklaşarak Hamas’ı son on yıldır öyle destekledi ki, Hamas 7 Ekim’i Netanyahu’nun politikaları sayesinde gerçekleştirebildi. İsrail’de kimse bunun böyle sonuçlanabileceğini hayal bile edemezdi. Ama tam da bu şekilde sonuçlandı. Bugün İsrail’de kimsenin baş edemediği şeylerden biri de bu, çünkü bu felaketi başımıza getiren adam, şu anda sahneden inemeyen ve rehineleri Hamas’ın elinde feda etmeye bile hazır olan biri ve bunu İsrail siyasetindeki hakimiyetini ve partisinin hakimiyetini kaybetmemek için yapıyor. Yapmak istediği ve yapmak üzere olduğu diğer şey de Arap ülkeleriyle yeni bir koalisyon hattı inşa etmek ve Suudi Arabistan’la bir tür uzlaşmaya gitmekti. Elbette Mısır ile bir barış var, BAE devreye girecek vs. Bana kalırsa, Hamas’ın 7 Ekim’de başlattığı bu operasyon korkunç bir terör eylemiydi ve İsrail’in tepkisi de terör niteliğindeydi, Hamas’ın tek amacı İsrail, Suudi Arabistan ve tabii ABD’nin himayesindeki bu yeni koalisyonu zayıflatmaktı.”

Zuckermann mevcut cephelerle ilgili konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bir yanda Netanyahu tarafından son 10-15 yıldır nükleer programı ve emelleri nedeniyle İsrail’in en tehlikeli düşmanı olarak lanse edilen İran var. İran Ortadoğu’da İsrail’in yok edilmesi gerektiğini resmi bir politika olarak ilan eden tek ülke. İsrail elbette Hamas yanlısı politikalarına tepki gösteriyor. Ama öte yandan bu İsrail’in de işine geliyor, çünkü İran’ı İsrail’in başlıca sorunu haline getirme ve Filistin sorununu, 50 yılı aşkın bir süredir devam eden acımasız ve barbarca işgalini gündemden kaldırma şansı verdi. Aslına bakarsanız, konuşulmayan asıl büyük sorun bu. İsrail’in iki devletli çözüme ulaşmamak için son 50 yıldır barbarca bir işgal rejimi uyguladığını hesaba katmadan 7 Ekim’de yaşananlar ve günümüz dünyası hakkında konuşulamaz. Bence anlamamız gereken şeylerden biri de şu: Birincisi, bu bölgede İsrail’den neden bu kadar nefret ediliyor? Ama diğer bir şey de İsrail’in Filistinlilerin ve İranlıların bu nefretini kendi politikalarını uygulamak için nasıl araçsallaştırdığı. Kendi politikası işgali sürdürmek, çünkü iki devletli bir çözüm istemiyor ve aslında Filistinlilerle bir barış yapmak istemiyor çünkü o zaman İsrail’in işgal ettiği topraklardan çekilmesi gerekir. Yani durum çok karmaşık. Bir yandan düşmanlar var, İsrail ve İran, İsrail ve İran’ın vekilleri, örneğin Lübnan’da Hizbullah, Gazze Şeridi’nde Hamas ve Yemen’deki vekiller vb. Ama asıl mesele şu ki İsrail bu siyaseti Filistinlilerle barış yapmak istemediği için yürütüyor, çünkü bu elbette işgal altındaki topraklardan, özellikle de Batı Şeria’dan, Ürdün’ün Batı Şeria’sından çekilmelerini gerektirir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu