TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cezayir Dışişleri Bakanı Attaf’ı Kabul Etti
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cezayir Dışişleri Bakanı Attaf’ı kabul etti
Kaydedildi:
“Afrika kıtasının yeniden uyanması, kendi gücünün farkına varması, refah ve barışını sağlaması için Cezayir ve Türkiye’nin ortak perspektif içinde hareket ettiğini görüyor ve bundan memnuniyet duyuyoruz.”
“Akdeniz’in ve İslam dünyasının iki önemli ülkesi Cezayir ve Türkiye, ortak eylemlerini sürdürüp artırarak hem ülkelerin hem de Afrika’nın geleceğini çok daha güçlü kılacaktır.”
ANKARA – Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, “Afrika kıtasının yeniden uyanması, kendi gücünün farkına varması, refah ve huzurunu sağlaması için Cezayir ve Türkiye’nin ortak perspektifte hareket ettiğini görüyoruz. Biz de bundan memnunuz.”
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Cezayir Dışişleri Bakanı Ahmed Attaf ve beraberindeki heyeti Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul etti.
Kurtulmuş, iki ülke arasında bu genel çerçevenin oluşmasının hükümetlerin çok daha güçlü çalışmasına, devlet kurumlarının da bu yönde hareket etmesine neden olduğunu belirterek, “Ekonomi, ticaret ve kültürel alanlardaki işbirlikleri değerlidir ve büyük ilerlemeler kaydedilmektedir. Ancak bunlar yeterli değil.” “Aramızdaki bağın daha da ileri seviyeye taşınması ortak bir hedef olarak kabul edilmelidir. Elbette tarihten gelen büyük ortaklıklarımız var, ortak duygularımız, ortak kültürümüz, ortak inanç ve anlayışlarımız var. Cezayir halkı ve Türk halkı çok yakın dostlar, kardeş insanlar, ayrıca Cezayir’in emperyalistlere karşı verdiği kurtuluş mücadelesi Türk halkının gönlünde unutulmaz bir yere sahiptir ve bu mücadele bizim çok önemsediğimiz bir direniştir. Cezayir halkının geçmişteki cesur direnişi ve emperyalizme karşı mücadelesi aslında bugün bile Afrika halkına örnek teşkil etmektedir.
Kurtulmuş, hem Afrika’yı istikrarsızlaştırmanın, hem de bazı terör örgütleri üzerinden vekâlet savaşlarına konu haline getirmenin, böylece Afrika halkının zenginliklerini sömürmenin planlarının yapıldığını belirterek, “Örneğin Boko Haram adlı örgüte verilen destek. .. Bu örgütü kim yarattı, kim destek verdi, arkasında kim durdu ve bu örgütün Afrika açısından sonucu ne oldu? Bunlar çok açık. Sırf bu örgütün varlığıyla kaç ülkenin istikrarsızlaştırıldığı da ortada. Türkiye’nin şu anda Afrika kıtasındaki hemen hemen her ülkede büyükelçiliğimiz bulunuyor. Afrika politikası çerçevesinde, son yıllarda “Yeni bir açılımın içindeyiz. Afrika kıtasına temel yaklaşımımız şudur. Afrika halkının daha güçlü, daha müreffeh, daha huzurlu olması için hep birlikte el ele, kol kola duralım ve birlikte çalışalım.”
Kurtulmuş, şunları söyledi:
“Afrika kıtasının yeniden uyanması, kendi gücünün farkına varması, refah ve barışını sağlaması için Cezayir ve Türkiye’nin ortak perspektifle hareket ettiğini görüyor ve bundan memnuniyet duyuyoruz. Akdeniz’in iki önemli ülkesi olarak ve İslam dünyası, Cezayir ve Türkiye birlikte hareket etmeye devam edecek.” arttıkça hem ülkelerin hem de Afrika’nın geleceğini çok daha güçlü hale getirecek. Ülkeler arası ilişkilerde hükümetler ve devlet kurumları arasındaki ilişkiler önemli olduğu gibi parlamentolar arası ilişkilerin de çok değerli olduğunu biliyoruz. Bunun için Cezayir Millet Meclisi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi arasındaki ilişkiler de çok kıymetli. “İlişkilerin çok daha ileriye götürülmesi için çaba göstermeye hazır olduğumuzu ifade etmek isterim. Bu vesileyle Cezayir Ulusal Meclis Başkanına selamlarımızı ve sevgilerimizi iletiyorum.”
Cezayir Dışişleri Bakanı Attaf, Erdoğan ve Tubbun’un geniş vizyonları sayesinde bu ilişkilerin iyi bir yöne gittiğini belirterek, “Bu gelişmelerden biri de parlamento alanında. Her ne kadar hükümetler arasındaki bağlantılar her zaman çok iyi olsa da.” tamam bunlar hep eksik. Çünkü bunu tamamlayacak olan parlamentolardır. Bildiğiniz gibi “Hükümetlerin yürüttüğü diplomatik ve resmi ilişkiler var, bir de parlamenter diplomasi dediğimiz şey var ki bu aslında halktan geliyor. En önemli amacımız burada. Bizim görevimiz halkımıza en iyi hizmeti sunmaktır” dedi.
goreleajans.xyz