Satürn’ün uydusu Enceladus’ta şaşırtan keşif
Dünya ötesinde yaşam aramak için en önemli yerlerden biri, Satürn’ün buzlu kabuğunun altında bir sıvı su okyanusu olduğu tahmin edilen uydusu Enceladus’tur.
Enceladus, buzla kaplı olduğu ve normalde parlak beyaz bir kartopu gibi göründüğü için Güneş sistemimizdeki en yansıtıcı nesnelerden biridir.
Enceladus’ta yaşam olasılığı
Satürn’ün çevresinde keşfedilen ikinci ay olan Enceladus’ta buzulun altında yer alan okyanus, kalın bir buz kabuğuna sahip.
Bilim adamları bu kabuğun oluşturduğu bulutta yaşamın beş temel elementini, karbon, hidrojen, nitrojen, oksijen ve kükürt buldular. Ancak yapılan araştırmalarda artık temel element olan fosfor bulunamadı.
Enceladus’ta şaşırtan keşif
Gök cisminin buzlu kabuğunda yumuşak ve tüylü bir madde tespit edildi. Araştırmacılar bunların kar benzeri parçacıklar olduğunu söylüyor.
Yeni araştırmaya göre okyanusu kaplayan tek katman buz tabakası değil. Nesnenin yüzeyi de kar gibi yumuşak parçacıklarla doludur.
Bu modüllerin, göksel cismin derinliklerine uzanan devasa buzlu gayzerlerden çıktığı düşünülüyor. Buna göre, söz konusu püskürtmeler yüzeyde büyük miktarda yumuşak modül biriktirmiştir.
Öte yandan, araştırmacılar bu yumuşak modülleri kar olarak adlandırmak yerine “regolith” olarak tanımladılar.
ABD’deki Ulusal Hava ve Uzay Müzesi’nden gezegen bilimcisi Emily Martin, “bildiğimiz anlamda kar olarak adlandırılamazlar” dedi.
Ayrıca Enceladus’taki yumuşak malzemenin Dünya’daki karla aynı bileşime sahip olmama ihtimali de var.
Uydudan püsküren buz volkanları, 2005 yılında Cassini uzay aracı tarafından yapılan bir uçuş sırasında keşfedildi.
Yüzeyden neredeyse lav gibi fışkıran buz, Enceladus’un altında devasa bir okyanusun yattığının ilk işaretlerinden biriydi.