Haber

Hindistan Büyükelçisi Rusya’yı ulusal para birimlerine dayalı ticarette “dengeli” olmaya çağırdı

Hindistan’ın Moskova Büyükelçisi Pavan Kapoor, ulusal para birimleriyle ticaret yapan Rusya’yı daha “dengeli” ticari ilişkiler kurmaya çağırdı.

Hindustan Times’a göre Büyükelçi Kapoor, Rusya-Hindistan İş Diyaloğu Forumu’nda konuştu.

Büyükelçi Kapoor, Hindistan ile Rusya arasındaki ticaretin Nisan ayında 27 milyar dolara ulaştığına, ancak Hindistan’ın “oldukça tek taraflı” olan bu ticaretteki payının sadece 2 milyar dolar olduğuna dikkat çekti.

İkili ticaretin gelişmesi için bazı önerilerde bulunan Kapoor, Rusya’yı ülkesine ticari satışlarından elde ettiği rupileri Hindistan’da ithalat ve yatırım yapmak için kullanmaya çağırdı.

Bu kapsamda Kapoor, Hindistan Merkez Bankası’nın bu yılın Temmuz ayında Rus bankalarına Hindistan’da biriktirdikleri rupileri kullanma izni verdiğini söyledi.

Rusya’nın iki ülke arasındaki ticaretteki payının daha fazla olmasının bu ticari ilişkinin “sürdürülebilirliğini” etkilediğini belirten Kapoor, “daha dengeli” bir ticaret ilişkisinin kurulması çağrısında bulundu.

Kapoor, 2021-2022’de 13 milyar doları bulan Rusya-Hindistan ticaretinin yaklaşık 9,5 milyar dolarını Rusya’nın ihracatından oluşturduğunu ancak iki ülke ticaretinin, Rusya mallarına olan talebin artması nedeniyle hız kazandığını bildirdi. Ukrayna Savaşı’ndan sonra ham petrol ve gübre gibi indirimli. kazandığını söyledi.

Yaptırımlar nedeniyle birçok Batılı tedarikçinin Rusya pazarlarından çekildiğini belirten Kapoor, Rusya’nın dikkatini Hindistan kaynaklarına çevirebileceğini ve bunun ulusal para birimleriyle ticaretin daha “dengeli” olmasını sağlayacağına işaret etti.

Kapoor, bu kapsamda Rusya’nın Hindistan’dan ilaç, tarım, süt ve et ürünleri ile otomobil parçaları ve seramik satın alabileceğini belirtti.

Geçen yıla kadar Rusya’nın Hindistan’ın enerji arzındaki payının yüzde 1’in altında olduğu ve ticaretin büyük ölçüde savunma alanında yapılan anlaşmalara bağlı olduğu biliniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu