Haber

18 gazetecinin davası ertelendi: ‘Özgür basının sesini bastırmak istiyorlar’

Diyarbakır merkezli soruşturma kapsamında 8 Haziran 2022’de gözaltına alınan, 16 Haziran’da tutuklanan ve 13 ay sonra serbest bırakılan 18 gazeteci hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşması görüldü. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde. .

MA’da yer alan habere göre, duruşmaya Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Derneği (DFG), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Derneği ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) katıldı. gazeteciler Ömer Çelik, Mehmet Ali Ertaş, Mehmet Şahin, Lezgin Akdeniz, Serdar Altan, Elif Üngör, Esmer Tunç, Rohat Bulut ve avukatları hazır bulundu. Toplantıya Gazeteciler Derneği (MKG) yöneticileri ile Clooney Adalet Vakfı üyesi Amsterdamlı avukatlar Georgia Canura ve Carolina Saad da katıldı.

‘SİZ HABERSİNİZ’ DAVASI

İdil Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gazeteci Ömer Çelik hakkında “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla açılan ve mevcut belgelerle birleştirilen davanın iddianamesi okundu. Birleştirilmiş belge kapsamında savunmasını yapan Çelik, özgür basının toplumun sesi olduğunu belirterek, “Bu ses bastırılmak isteniyor. Tutukluluğumuz bunun bir tezahürüdür. Serbest bırakılmamın üzerinden bir hafta geçmeden yeni bir iddianame hazırlandı. Mesleğimizin gazetecilik olduğunu belirttik. Neden suçlanıyoruz? İkinci iddianamede yer alan dört haberden üçü biz gazeteciler hakkında hazırlanan haberlerden oluşuyor. Bu haberlerde bütün gazetecilerin isimleri var ama sadece bana dava açıldı. Bu haberlerden ‘örgüt üyeliği’ suçu sonucunu çıkarmak zaman kaybıdır. 15 yıldır gazetecilik yapıyorum. 2017 yılında polise giden bir kişinin ihbarı üzerine sosyal medya paylaşımları nedeniyle 272 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Bu artık davaya dönüşüyor. Birkaç yıl önce Jandarma Genel Komutanı Musa Çitil hakkında dava açıldı ve hepimiz beraat ettik. Beraat kararı verildi, bu özet neden belgede yer alıyor? Bunun dikkate alınmasını istiyoruz. Bu iddianamede gördüklerimi mahkemenin görmemesi mümkün değil. Bu suçlamaya karşı kendimi savunmam gerekiyor. Takdiri mahkemeye bırakıyorum” dedi.

‘DİJİTAL MALZEMELER İADE EDİLMELİ’

Ömer Çelik’in avukatı Resul Temur, müvekkilinin birleştirilmiş belgeye ilişkin ifadelerine katıldığını söyledi. Timur daha sonra Norveç PEN’in hazırladığı gazeteci raporunu mahkemeye sundu. Bu raporun savunma kapsamında referans olarak kullanılmasını isteyen Temur, bu raporda yer alan kişilerin tamamının gazeteci olduğunu ve bu gazetecilerin haber için yurt dışına gitmek zorunda kaldıklarını belirterek, uluslararası yasağın kaldırılmasını talep etti. Temur, söz konusu soruşturma belgesinin dijital materyaller üzerinde değerlendirildiğinden görüntü gibi süreçlerin tamamlandığını belirterek, dijital materyallerin iadesini talep etti.

‘YURTDIŞI YASAĞI KALDIRILMALI’

8 Haziran-8 Temmuz tarihleri ​​arasında Ari Yapım’da yapılan arama ve arama tutanaklarının belgelerde yer almadığını belirten Temur, bunların istenmesine ve dışarıda bekleyen tanıkların dinlenmesine gerek olmadığını söyledi.

Birleşme belgesi kapsamında savunmasını yapan Ömer Çelik’in avukatı Fatih Aydın da haber nedeniyle müvekkilinin yeniden sorguya çekildiğini söyledi. Gazeteci Cemil Uğur hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararını hatırlatan Aydın, beraat talebinde bulundu.

Gazetecilerin avukatları, gazetecilik faaliyetlerinin yürütülmesine ve seyahat özgürlüğüne yönelik adli denetimlerin ve uluslararası yasakların kaldırılmasını talep etti.

Duruşma ERTELENDİ

Avukatların talepleri üzerine karar veren mahkeme heyeti, Ari Yapım hakkında hazırlanan raporun Diyarbakır Başsavcılığı’ndan istenmesi, incelemenin tamamlanması halinde dijital cihazların iade edilmesi ve iade talebinin reddine karar verdi. Yurt dışı yasağını kaldırarak duruşmayı 1 Şubat’a erteledi. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu